Sunday, 13 January 2013

Cara Memohon Visa Ke Jepun

Setelah berakhirnye Degree yg ku hadap selama 4 tahun, aku terasa ingin mnghargai diri ini dengan melancong ke negara yg telah membinasakan nenek moyang aku..hehe

Negara yang aku maksud kan adalah Jepun...pada mulanya aku rasa terlalu stress dengan prosedur untuk memohon visa ke Jepun ni...tp bila menggambarkan kehebatan bandar yang termahal di dunia, ku redah jua...

Yeahhhhh......aku akan sampai ke Bandar Tokyo.....

pada mulanya aku ingat nk terjah je sendiri ke Embassy Japan kt KL tu, tp bila pikir minyak, tol, sesak ngan aircond kete aku yg kejap sejuk kejap panas ni, aku menukar plan dengan hanya menggunakan ejen yang berdaftar utk memohon visa...aku pergi ke TM TOURS yg terletak di Bandar Baru Bangi...

Harga sebenar utk memohon visa ke Jepun adalah PERCUMA!!...akan tetapi aku telah menggunakan ejen dan hanya di caj sebanyak RM50 sahaja...sangat2 murah...aku ckp murah sebab sepanjang proses permohonan visa, aku telah di call sebanyak 2 kali oleh ejen sbb ade dokumen yang x lengkap..bayangkan kalau 3 kali aku ulang alik kt embassy, rasenye cecah ratusan ringgit modal nye...so kt sini je aku dh jimat..

sekarang aku nak bg tahu bagaimana nak memohon visa ke Jepun ni

1) Passport

: bende ni mmg x asing lg la kan...kalau nak ke luar negara op kos la bende ni kene ade..belum penah dalam sejarah dunia ade org ke luar negara hanya dengan menggunakan surat beranak je kan...hehe...so pastikan tempoh tamat passport  anda masih berbaki lebih dari 6 bulan ye...

2) Gambar Passport

: korang perlu membawa sekeping gambar passport utk tujuan permohonan visa..nak selamat standby je 4 keping..kalau lebih leh bg bf/gf sekeping ltak dlm wallet.. ape yang penting di sini, gambar passport anda perlulah latar belakang bewarna PUTIH!!...dengan ukuran 4.5cm x 4.5cm...pergi je jumpa apek kt kedai gambar tu ckp "sy mau pigi jepun"...so apek tu pon x kan heran ko nak g jepon and teros tangkap gambar gune format yg telah di tetapkan...( jgn bg gambar lama plak ye sbb syaratnye perlu gambar yg tidak melebihi 6 bulan dr tarikh permohonan )

3) Borang Permohonan

: korang kene lengkap kan borang permohonan visa..borang boleh di dapati di website Embassy Japan la kan..x kan Embassy Sudan plak...form die x banyak mana pon nak isi...die siap attach dengan 1 sample borang yang telah di isi..borang boleh di dapati disini ---> Borang Permohonan Visa

4) Itinerary to Japan

: kalau nak memohon visa, anda perlulah membeli tiket penerbangan terlebih dahulu...so seperti biasa, itinerary ni bleh di download secara online..so attach kan skali dlm dokumen permohonan visa tu ye...

5) Bank Statement

: haaa...bende ni la yg wat aku kene dtg balik ke ejen tu...aku terlupa bende ni lah..igt aku x de duit punye org ke?? haha...so bank statement ni korang kene highlight..bank statement ni x kesah pon dr bank ape...mcm aku, aku pergi ke pejabat ASNB utk mohon bank statement...sbb mase tu hujung bulan...syang kalau aku kuar duit...dividen tahun ni tggi plak kan..:p....so amount yg perlu ade sebenarnye bergantung bape hari anda di Jepun...kalau stakat korang nk jejak kaki ke jepun pastu trus balik 1k pn dh cukup...die ikot tarikh flight kita...tp kalau nk pergi 10 hari kt bank statement korang 1k mmg kene pancung la kt embassy tu..( Nippon Tara Peruli ) haha...so, mcm aku pergi 5 hari, kat bank statement aku dlm 8-10k je...lepas gak permohonan aku...so korang plan la...kalau nak slamat pnjam la duit sape2 pastu combine kt akaun korang...pastu wat bank statement...dh buat pulang la balik duit tu,...jgn pnjam along plak...haha

6) Letter of Guarentee

: mcm kes aku ni, aku bermalam di Embassy Malaysia di Jepun sbb aku tido rumah ayah kepada kawan aku, so aku ni mcm mudah sikit la sbb bapak die dah buatkan surat.. pada siapa yg x de kenalan di sana, korang kene wat satu tentatif perjalanan korang disana termasuk alamat tempat korang menginap..yg part ni mcm2 sebenarnye..ikot sebab ke jepun..ade sbb company hantar la..mcm2...kalau pergi honeymoon kene ade salinan sijil nikah...so yg mcm aku ni khas utk individu..part ni la yg paling leceh dan akan membuatkan anda mencarot kepada negara ini dengan bertubi2...haha

7) Cover Letter

: masa aku nk apply visa ni mmg habis blog kt google ni aku bace..tp masa aku bace x de pulak yg sebut bnde ni..tp ejen tu call die nk cover letter...so aku pon buat cover letter kepada embassy jepun kt msia ni...aku pon cite la sbb aku g sana...aku ckp nk jenjalan, blajar budaya jepun, mlawat tmpat yg menarik, jumpa Maria Ozawa..oppss...hahah..pastikan cover letter dlm bahasa inggeris..jgn pandai2 nak google translate jepun plak..

tu je dokumen yg di perlukan...anda perlu igt...sebab anda ke jepun lain2...so klau sbb kerja die nak dokumen lain, kalau honey moon lain, mcm2...tp secara jujurnya sy BERIKRAR BAHAWA PERMOHONAN VISA KE JEPUN AMAT SUSAH....dulu mmg senang...tp skrg ssh giler weyh...

so kt bawah ni aku nk tunjuk visa yg aku dh dapat...:p




so korang kalau rase gambar passport yg korang hantar tu cun or hensem, jgn harap korang dpt visa dgn keadaan gambar yg sama...tibe2 muke aku kembang...padahal punye la hensem aku ni....hahaha....

so aku ucapkan gud luck pada sape yg ingin memohon visa...aku hanya membantu sedikit utk memudahkan korang je...ikut hati nak mntak upah...hehe..:) k sekian saje...bye2


PESANAN: aku pesan kepada sape yg nk apply ni, apply lebih awal...rancang perjalanan anda, pergh...mcm iklan...sbb ape taw, sbb takut byk masalah...kalau nk selamat, sebulan dr tarikh flight dh bleh start apply...kalau 2 bulan sbelum pergi lagi cun..kalau 3 bulan dh apply, 3 kali ganda cun...kalau 4 bulan awal korang kira lah sendiri...haha...ok..gud luck






2 comments:

  1. Sangat berguna bro...terima kasih..

    ReplyDelete
  2. Tahun 2014 ni klu nak pegi jepun kene apply visa jugak ke? Ade blog yg ckp dah xpayah visa lagi. Da ade undang2 baru..

    ReplyDelete